2013. október 30., szerda

Reformáld magad!

Napi áhítat



   

Reformáld magad!

2013 - Áhítat2013. október 27. vasárnap
Olvasmány:
Kol 3,5–10
Ha örökké Krisztus ma­rad a középpont számodra, megtapasztalod a fo­lya­ma­tos változást: mint­ha min­den megújulna.
 Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a szenvedélyt, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás,  mert ezek miatt haragszik Isten.  Ti is ezeket tettétek egykor, amikor ezekben éltetek;  most azonban vessétek el magatoktól mindezt: a haragot, az indulatot, a gonoszságot, az istenkáromlást, és szátokból a gyalázatos beszédet. Ne hazudjatok egymásnak, mert levetkőztétek a régi embert cselekedeteivel együtt,  és felöltöztétek az új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul, hogy egyre jobban megismerje őt.

Magyarázat

Kolosséban sajátos tévtanítás kapott lábra, mely hangsúlyozta a mélyebb ismeret megszerzését. Keresték a választ, mitől tisztulnak meg, mi a születés és az újjászületés fogalma. Úgy vélték, birtokában vannak egy különleges tudásanyagnak. Ősi kísértés: venni abból, ami csábítóan okossá tesz.
A mai gnoszticizmusnak is több ismert személy, zenész a követője, akikre sokan felnéznek. Információs társadalomban élünk, amikor minden ismeret könnyen elérhető. A Pál által hirdetett új ismeret arról szól, hogy felöltöztük az új embert, és általa egyre jobban hasonulunk Teremtőnk képmásához. Minél jobban igazodunk őhozzá, annál jobban eljutunk arra az is­meretre, hogyan tudunk bölcsen élni. Mindezt nem tudjuk önmagunktól el­érni, és megfelelni az új természet követelményeinek. Szükségünk van folyamatos megújulásra.
Célunk legyen az, hogy minél jobban is­merjük meg Urunkat! Nem kell (meg)magyarázni életünk gyengeségeit, ha rossz a bizonyítványunk ennek az ismeretnek megszerzésében, megélésében. Az Úr megment bennünket, nehogy elveszítsük lelki vonzerőnket, és a megújult életünk nehogy „üzemzavarba” kerüljön. Ezek megszerzéséhez nem kell pénz és ismertség. Törekedjünk bensőséges kapcsolatra Urunkkal! /MaZs/

Akkor ott tudtam, hogy célba érkeztem,
Minden terhet, mi nehéz volt, letettem.
Megújult erőt, s új életet nyertem,
Óemberi énemet levetettem.
(Schvalm Rózsa: A kereszt vonzása)

Sok bölcsesség és bátorság kell ahhoz, hogy tudjuk, melyik az az út, amelyen járni akarunk, és melyik az, amelyiket azért választjuk, hogy másoknak örömet szerezzünk. (Danielle Steel)

Nincsenek megjegyzések: